zo dek je eenprachtige kersttafel


Wat je smaak ook is, met onze serviezen en kerstdecoraties kun je de kersttafel in heel veel verschillende stijlen dekken! Natuurlijk geven we je ook leuke tafel- en stylingtips.


Nu het kerstdiner dichterbij komt, is het tijd om na te denken over hoe je de tafel sfeervol kunt aankleden. Wij laten je verschillende voorbeelden zien van prachtig gedekte kersttafels en geven je een stappenplan voor het perfecte kerstdiner.

stappenplan

1. bedenk een thema

Voor een mooie tafelaankleding helpt het om een bepaald thema te kiezen. Denk hierbij aan kleurthema’s (rood & wit, zwart & goud, etc.), maar ook aan verschillende stijlen (modern, traditioneel, vintage, etc.). Kies bijvoorbeeld voor een thema dat goed past bij het thema of stijl van je kerstboom, om zo een consistente look te creëren.

2. begin op tijd

Een goede goed voorbereiding is het halve werk. Begin daarom op tijd met de voorbereidingen voor het kerstdiner. Doe alvast ideeën op, verzamel leuke recepten en profiteer vroeg van te voren van kerstaanbiedingen in de supermarkten en in de winkels. Als hulpmiddel kun je onze printable kerstchecklist gebruiken!

3. kies het juiste servies

Tijd voor het kiezen van het servies! Ga je voor porselein of kies je liever voor aardewerk? Kies je voor een chique serviesset of kies je juist voor simpel wit? Plaats alvast de borden op de juiste plek van de tafel; zo weet je precies hoeveel ruimte het servies gaat innemen.

Tip: stapel verschillende laagjes borden en schaaltjes op elkaar. Dit geeft een stijlvol en sfeervol effect! 

Borden stapelen voor de kersttafel

4. kies het bestek

Het bestek dek je altijd van buiten naar binnen. Je begint dus met het bestek voor het laatste gerecht en eindigt aan de buitenkant met het bestek voor het voorgerecht. Zorg dat de snijzijde van de messen naar binnen gericht zijn en plaats messen en lepels rechts, vorken links en dessertbestek boven.

5. kies de juiste glazen

Kijk bij het kiezen van je glaswerk of de glazen passen bij je servies, maar houd ook rekening met de functie van de glazen. Schenk je bijvoorbeeld witte én rode wijn? Dan kun je ervoor kiezen om twee wijnglazen neer te zetten. Volgens de etiquette horen de glazen rechts van de borden en – net als het servies – plaats je de glazen van buiten naar binnen: bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en onderaan het witte wijnglasKoffie- of theekopjes serveer je pas tijdens het dessert.

6. kies je tafelkleed of tafellopers

Heb je nu een goed beeld van je welk servies en glaswerk je gaat gebruiken? Dan is het nu tijd om bijpassend tafeltextiel uit te kiezen. Check of je tafelkleed of tafellopers lang genoeg zijn en kies voor servetten en/of placemats die passen bij de rest van de tafel.

7. maak de tafel af met decoraties

Maak de tafel compleet met feestelijke kerstdecoraties en kaarsen of waxinelichtjes in mooie kaarshouders. Voeg eventueel wat kersttakken en servetringen toe en geef je kersttafel een persoonlijk tintje door iedereen een eigen naamkaartje te geven!

Blokker fonduetafel
Klik op de afbeelding om alles voor een prachtige kersttafel te bekijken.

kersttafel inspiratie

Laat je inspireren door onze 7 verschillende kersttrends op het gebied van tafeldekken!

1. chic & schitterend

Kersttafel chique en schitterend
Afgebeeld: Royal Leerdam Deli & Deco schaal met stolp, Amefa bestek – goud, glazen schaaltje en Maxwell & Williams Cashmere servies.

2. klassiek modern

Decoratietip: rol servetten op en wikkel er een vrolijk kerstlint om. Of vouw de servetten tot een envelopje en doe er een hulsttakje, kersthangertje of een kerstzuurstokje in.

 3. traditioneel wit

Kersttafel traditioneel wit
Afgebeeld: Leonardo Volterra waterglazen, Zak!Designs Stacky Balloon waterglas – respberry, Blokker borden en Blokker schaal 

4. vrolijke kerst

Wedgwood Windsor Christmas servies
Afgebeeld: Wedgwoord Windsor Christmas servies

5. gourmettafel

Gourmettafel met kerst
Klik op de afbeelding om alle gourmetstellen te bekijken.

6. kerstpret met de pizzarette

kerstpret met de pizzarette
Klik op de afbeelding om alle pizzarettes te bekijken

7. sparkling

Blokker kersttafel
Bekijk alles voor een schitterend gedekte tafel in onze nieuwste folder!

tips

  • Gebruik een tafelloper over de lengte van de eettafel. Vestig er de aandacht op door er mooie kerstversieringen op te leggen, zoals dennenappels, kaarsen en schalen met kerstballen.
  • Leg een Christmas Cracker naast alle borden. Staat gezellig en het opentrekken zorgt altijd voor een knal en een hoop lol!
  • Richt een kinderhoekje in. Hier kunnen de kinderen hun eigen placemats kleuren of tekeningen maken.
  • Spreek met je tafelgasten af dat je na elk gerecht van stoel wisselt. Zo zit je steeds ergens anders en heb je aan het eind van de avond iedereen gesproken. 
  • Verzamel dennenappels en gebruik die om het huis te versieren. Houd ze puur natuur of voorzie ze met een spuitbus van een glimmend laagje zilver of goud.
  • Teken met stift of potlood een kerstboompje op een stuk groen vilt, knip het figuurtje uit en naai er vrolijke knoopjes op. Leuk om neer te leggen of aan een servet te binden.
  • Ga op de eettafel voor lagere, kleinere decoraties. Hoge vazen of kaarsen stoot je makkelijk om. Zet verschillende stompkaarsen bij elkaar of sfeervolle theelichtjes.
  • Maak persoonlijke naamkaartjes: op Pinterest vind je volop leuke ideeën. Knip bijvoorbeeld sterren uit papier, klem een naamkaartje in een dennenappel of bevestig een mooi label aan een servet. 

we dekken de kersttafel!

Maak je kersttafel compleet en profiteer nu van onze kortingsacties op serviessets (tot 20% korting) en besteksets (tot 40% korting) óf ren nu naar de winkel en kom kerstkorting plakken in de winkel bij jou in de buurt!