Sint-MaartenHet lichtjesfeest


Op 11 november is het weer zover: Sint-Maarten! Een kinderfeest vol lichtjes, lampionnetjes en gezelligheid. Mocht je je afvragen wat we nou precies vieren, lees dan gauw verder. 


elf november is de dag

‘Elf november is de dag

Dat mijn lichtje, dat mijn lichtje

Elf november is de dag

Dat mijn lichtje branden mag’ 

Kinderen vieren Sint Maarten

wie was Sint-Maarten?

Tijdens Sint-Maarten vieren we dat Sint-Maarten of Martinus gedoopt is. Martinus was een populaire heilige Hongaar, die diende in het Romeinse leger. Hij werd in 372 bisschop van Tours en stichtte in Frankrijk diverse kloosters. Hij stond bekend om zijn vrijgevigheid. Heel bekend is het verhaal van de mantel die hij in tweeën sneed, om hem te delen met een bedelaar. Martinus overleed op 8 november 397 (81 jaar oud) en werd begraven op 11 november. Dit werd zijn herdenkingsdag: Sint-Maarten.

hoe vieren we Sint-Maarten?

Het verschilt een beetje per regio hoe Sint-Maarten gevierd wordt, maar vaak wordt er een lampionnenoptocht gehouden. Kinderen maken voor het feest lampionnen waarmee ze langs de deuren gaan. In ruil voor het zingen van een liedje krijgen ze snoep of andere lekkere dingen. Lang geleden was 11 november ook de dag waarop de oogst werd binnengehaald en het vee op stal ging. Op diezelfde dag werden er dankoffers uitgebracht en brandde men reinigende vuren om de vruchtbaarheid van het land en vee te bevorderen. Waarschijnlijk komt hier de traditie van de lampionnen vandaan.

traktaties

Als de kinderen aanbellen, wil je natuurlijk niet met lege handen staan! Dit haal je in huis:

  • Verpakt snoep, zoals minimarsen, minisnickers, smarties etc.
  • Uitdeeldoosjes met rozijntjes
  • Uitdeelzakjes snoep of koekjes
  • Lolly’s
  • Hebbedingetjes: pennen, potloden, gummetjes
  • Fruit, zoals mandarijntjes 

Sint Maartenlichtjes

Sint-Maarten is een lichtjesfeest! Maak je hal of entree gezellig door wenszakjes met waxinelichtjes neer te zetten. Dat zijn decoratieve, geperforeerde zakjes met mooie patronen zoals sterren, hartjes of manen waar het licht doorheen schijnt. Zet er een aantal bij elkaar langs het tuinpad of op de buitentrap, dat zorgt direct voor een sfeervolle ontvangst.


we gaan Sint-Maarten vieren!